През втората седмица на март цените на рапичното семе надминаха най-високите си нива през 2012, 2011 и 2008 г. и временно се повишиха до 525 евро – новата най-висока цена. Това се обяснява с празните складове – от фермери, търговци и износители – и много силно търсене от петролните заводи и от световния пазар. Това кара цените на рапицата до все по-нови върхове.

rapica

Една от причините за извънредното ценово рали в маслодайните семена е липсата на количества за търговията. До прибирането на новата реколта обаче ще минат няколко месеца. В месечната си оценка европейска анализаторска фирма отново намали прогнозата си за добива в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Наред с това продължава високо търсене на културата от нефтените заводи, поради много атрактивните маржове на печалбата. Вносът изглежда не достига първоначалните очаквания – особено от Украйна. На този фон европейската цена на рапицата се покатери до най-високата си стойност. Експортните цени на украинското черноморско пристанище (FOB) възлизаха на 435 евро за тон в края на миналата седмица, също на ново високо равнище. На канадските пристанища за износ (FOB) Canola е заредена на 539 евро, а за австралийска рапица вносителите трябваше да броят 448 евро на масата.

Европейските запаси от рапица продължават да се свиват. Анализаторската фирма намали прогнозата си за крайните запаси в Съюза и Обединеното кралство с още 180 000 тона на 1,1 милиона тона. Това представлява намаление от 800 000 тона в сравнение с миналия сезон. Това се дължи на рязкото увеличаване на обема на обработка от маслодайните мелници. Прогнозата за вноса на рапица за ЕС и Обединеното кралство през сезон 2020/21 е намалена с 190 000 тона на 6,5 милиона тона.

Статистическите данни за вноса на Европейската комисия показват обем от почти 4,7 милиона тона от 01.07.20 до 07.03.21 – от които 860 000 тона са заминали за Германия, около 1,0 милиона тона за Франция и 1,2 милиона за Нидерландия. Основните доставчици дотогава са били Украйна (47%), Канада (37%), Австралия (13%) и с голям марж в Русия.

Въпреки това, прогнозата за новата реколта в ЕС-27 (с изключение на Обединеното кралство) е 17,05 милиона тона – малко под предходната оценка – но все още 800 000 тона по-големи от изключително малката реколта от 16,25 милиона тона през последния сезон.

Последната оценка за европейската реколта от рапица, включително Обединеното кралство, е около 18,3 милиона тона, в сравнение с 17,2 милиона тона през предходната година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.