Прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно е в начална
фаза, предвид размера на реколтираните площи до момента. Засега средните добиви от двете култури са съответно с 18% и 30,7% над миналогодишните. Прибирането на тютюна е към своя край, сочат данните на Министерството на земеделието, храните и горите.

tutun

Статистиката на агроведомството отчита, че на 25% са реколтирани площи от слънчоглед и на 6% от царевицата. Стопаните са прибрали общо 489 139 тона слънчоглед и 183 419 тона царевица. Следният добив при слънчогледа е 229 кг. от декар, а при царевицата 575 кг. В момента средно слънчогледът се търгува за 932 лева на тон, което е с 44,3% повече за година, а царевицата – 405 лева или ръст от 4301 на сто.

Събраният тютюн тип „Бърлей“ е със 17,6% повече на годишна база, като значително по-високият среден добив от декар компенсира намалението на реколтираните площи. На този етап производството на Ориенталски тютюн и тип „Виржиния“ е респективно с 8,8% и 27,7% под миналогодишното, основно поради редуциране на площите, а при тютюн тип „Вирджиния“ е съчетано и с по-нисък среден добив. Стопаните са добили 3 351 тона от Ориенталския тютюн, 762 тона от „Вирджиния“ и 488 тона от „Бърлей“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.