В периода между 9 и 28 август за девета поредна година се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците за охрана на гнезда на египетски лешояди. Този сезон необходимите средства за провеждането й бяха събрани, благодарение на дарители от цялата страна, които подкрепиха пазителите на вида в най-уязвимия период за малките – този на първия полет.

leshoqd-egipetski

В охраната на гнездата през 2021 се включиха осем души, които бяха на пост общо 76 дни пред осем от гнездата на емблематичната птица в Източните Родопи. Успешно отгледаните и напуснали гнездата малки са 14 (63% от младите египетски лешояди в района).

В Северна България трима пазители наблюдаваха общо 12 дни три гнезда на вида с четири успешно отгледани птици или това са всички малки на египетския лешояд в тази част от страната.

По време на охраната едно малко в Източните Родопи, което бе неактивно и даваше сигнали, че не се развива добре, бе взето от гнездото и транспортирано в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Други две млади птици в Северна България бяха прибрани от екип на БДЗП, Зелени Балкани и зоопарка в Прага, заради прекалено ранната си възраст, която не би им позволила да излетят навреме. Те ще бъдат доотгледани в Спасителния център и ще бъдат освободени в дивата природа по метода на отложеното освобождаване като част от програмата на LIFE проекта “Нова надежда за египетския лешояд” за подсилване на популацията на вида на Балканите.

От събраните общо 2169 лв. дарения бяха изразходвани общо 1970,61 лв., от които 1480 лв. разходи за храна на всички участници и 490,61 лв. пътни разходи. Лагерът бе безвъзмездно предоставен от ПЗЦ „Източни Родопи“, както и санитарните възли. Безвъзмездна логистична помощ на терен указаха Христо Христов и Десислава Костадинова от фондация „По-диви Родопи“ и Борислав Христов.

С пътните разходи са покрити транспортът на участниците до всички осем точки за наблюдение на гнездата или общо 2356 км за целта на охраната. Осъществен е транспортът на едната млада птица и на един бедстващ белоглав лешояд до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, направени са целево три подхранвания на двете площадки на БДЗП в Маджарово и Студен кладенец. Проведени са и срещи с трима местни животновъди, на които са предоставени материали на проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ и техника, която да ползват за охрана на животните си около две от гнездата на вида, които се охраняват по време на кампанията. Останалите средства ще бъдат пренасочени за кампанията за охрана на гнезда през следващата година.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.