Оперативните данни на Министерството на земеделието, храните и горите отчитат рекордно производство на пшеница. В момента стопаните прибират слънчогледа, налице са и резултатите от гроздобера. Следват и конкретните статистически данни.

jatva-pshenica

7 156 454 тона е ожънатата пшеница, показват данните на агроведомството при 595 килограма от декар среден добив за страната, като този резултат е рекорден спрямо година по-рано. Това се дължи на по-голям размер засети и реколтирани площи, както и на нарасналите добиви.

Прибирането на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно е в начален етап. Засега средните добиви от двете култури са съответно с 14,8% и 55,9% над миналогодишните. Към момента стопаните са прибрали в складовете 55 065 тона слънчоглед при среден добив 194 килограма от декар и 6 367 тона царевица при добив 541 килограма.

Към края на август събраното количество тютюн тип „Бърлей“ е с 37,5% повече на годишна база, като двойно по-високият добив от единица площ компенсира негативния ефект от намаление на площите. Същевременно, продукцията от ориенталски тютюн се свива със 7,7%, а при тип „Виржиния“ намалението достига 33,7%. В количества – прибраният тютюн от тип „Бърлей“ е 418 тона, тип „Виржиния“ – 568 тона и ориенталския тип – 3 153 тона.

В начална фаза е кампанията по прибиране на реколтата от десертно и винено грозде, като до момента и при двата типа лозя се отчита увеличение на средните добиви спрямо година по-рано. От винените лозя са прибрани 650 тона грозде при среден добив от 500 килограма от декар, а при десертните – 1 472 тона при среден добив – 571 килограма, отчита статистиката.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.