Ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), с оглед подобряването на метеорологичните условия за плаване в Черно море идните дни, призовава рибарите да извършват своята дейност с повишено внимание. Системата за наблюдение на Черно море е засилена, взети са превантивни мерки с цел максимална безопасност на плаване. За актуална информация за случващото се в Черно море, ИАРА съветва рибарите да следят редовно официалния сайт на Български военноморски сили. Представители на Агенцията взеха участие в извънредно заседание на Управителния съвет на Асоциация „БГ ФИШ“.

korab-ribolov

Срещата беше свикана във връзка с дрейфащите мини в Черно море, както и с разрастващата се криза поради войната – ограничена логистика, суровинна криза и намаляващи пазари, както и увеличение на цените на енергоизточниците и свиването на потреблението. Относно ситуацията с плаващите мини в Черно море, Военноморските сили осведомиха, че рискът е минимален, но все пак рибарите трябва да проявят бдителност и да докладват чрез службите при наличие на обстоятелства. Плаваща мина би могла да достигне българските морски пространства след 14 дни. Най-малката дистанция от брега, на която се очаква да премине ще бъде от 1 морска миля в районите около н. Калиакра и устието на р. Резово. Рибарите могат да докладват за мини на телефон 112, както и на Морския оперативен център на ВМС: +359 52 552 040, и на Дежурния координатор ВМКЕ: +359 52 552 950.

БГ ФИШ поиска от Министерството държавно подпомагане във връзка с увеличение на фуражите, горивата, ел. енергията, както и в случай на евентуално спиране на риболова поради войната. От ИАРА нямат издадена заповед за спиране на риболова, но призовават да се следи информацията и сайта на ВМС за новини. От Министерството на земеделието информираха, че се очаква да стартира процедурата по de minimis за аквакултура. Европейската Комисия в момента работи върху обновяване на рамката за държавни помощи.

БГ ФИШ ще продължава да настоява за финансова подкрепа за всички подсектори на рибарството, посредством намаляване на ДДС-то, повече отделени средства от бюджета, бърз прием на проекти по Програмата за морско дело и рибарство, държавно финансиране, както и компенсации поради високите цени на електроенергията, фуражите, суровините, затруднена логистика, свиване на пазарите и намалена консумация.

Актуална информация относно обстановката в Черно море може да се намери на официалната уеб страница на Център “Военноморски координационен елемент“ (https://bsmce-navy.armf.bg), на сайта на Българските Военноморски Сили (http://www.navy.mod.bg); Актуален списък с действащите навигационни предупреждения може да се добие на линк: https://armada.defensa.gob.es/ihm/Aplicaciones/Navareas/Index_radioavisos_en.html .

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.