Въздействието на пандемията Covid-19 върху сектора на морските дарове беше обсъдено на 34-та сесия на Комитета на ФАО по рибарството. В цял свят нарушаването на пазара силно е засегнало рибарството и аквакултурите, като се е отразило неблагоприятно на поминъка на рибарите и производителите на морски дарове. В същото време пандемията подчерта жизненоважния принос на сектора за световната икономика, както и за храненето и продоволствената сигурност.

lodki

В съответствие с европейската зелена сделка, ЕС подчертава, че възстановяването след Covid-19 трябва да се основава на устойчиво управление на рибарството и аквакултурата, като най-добрият инструмент за балансиране на многобройните предизвикателства на икономическото развитие, като същевременно се насърчават опазването, биологичното разнообразие, продоволствената сигурност и борбата с изменението на климата.

Като най-големият донор на официална помощ за развитие и основен донор на ФАО, ЕС потвърди ангажимента си да подкрепя и насърчава приноса на рибарството и аквакултурите за устойчивото развитие.

Потвърждавайки своя подход на „нулева толерантност“ към незаконен, нерегулиран и неотчетен риболов, ЕС допринесе пряко да разработи за приемане през 2022 г. насоки на ФАО за операции, които понастоящем остават до голяма степен нерегламентирани и недостатъчно наблюдавани и контролирани. ЕС също допринесе за постигане на споразумение по напредъка в разработването на насоки на ФАО за устойчива аквакултура през 2021 г., за да се гарантира, че растежът на световната аквакултура, необходим за задоволяване на нарастващото световно търсене на протеини, не се извършва за сметка на околната среда, икономическото развитие или социалните условия. И накрая, ЕС прикани ФАО да продължи разработването на проект на насоки относно социалната отговорност във веригите за създаване на стойност на рибата, надграждайки по-изрично ключовите конвенции в тази област. Това биха могли да бъдат важни меки инструменти на международното право за насърчаване на интересите на ЕС в областта на аквакултурите и рибарството в световен мащаб съгласно Европейския зелен договор.

Делегациите на срещата одобриха Декларация за устойчиво рибарство и аквакултури. Декларацията признава постиженията на сектора от създаването на Кодекса за поведение на отговорния риболов на ФАО преди 25 години и събира колективна инерция за справяне с предизвикателствата и възможностите за осигуряване на дългосрочната устойчивост на сектора.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.