Френската агенция по безопасност на храните, околната среда и професионалното здраве (ANSES) наскоро оцени риска, свързан със съдържанието на кумарин в някои растения, които могат да се консумират по специално с хранителни добавки. Анализът идва от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

kumarin

Кумаринът е естествено ароматно съединение, което се открива в някои растения като канелата и се използва в храната като подправка или естествен ароматизиращ компонент. Когато се консумира в големи дози, кумаринът може да причини увреждане на черния дроб. За да се избегне превишаването на приемливия дневен прием (tolerable daily intake, TDI), определен от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), Агенцията препоръчва приемът на кумарин от хранителни добавки да бъде по-малък от 4,8 mg на ден за възрастен с тегло 60 kg. Освен това не се препоръчва консумацията на храни с високо съдържание на канела и хранителни добавки, съдържащи кумарин, от хора с чернодробни заболявания.

Кумаринът като естествено ароматно съединение, се използва в някои козметични и домакински продукти (парфюми, домакински дезодоранти и др.), но също така и в храната. Среща се естествено в някои растения като канела, боб тонка и сладка детелина. Съдържанието на кумарин в тези растения или техните етерични масла е много променливо. Тези растения могат да се използват като съставки на хранителни добавки, без да е посочено ограничение на количеството на кумарина.

Агенцията предприема собствена инициатива за оценка на хранителната експозиция на населението на кумарин и риска от надвишаване на приемливия дневен прием (TDI).
Около 40% от възрастните и 43% от децата са изложени на кумарин чрез хранителния си режим, по-специално чрез консумация на подправки (билки, подправки), сосове, сладкиши или дори сладки бисквити.

Когато се консумира в големи дози, кумаринът провокира опасност от чернодробна токсичност. За да ограничи хранителната експозиция, EFSA установява TDI от 0,1 mg/kg телесно тегло на ден. Френското население, изложено на кумарин, може да достигне до 20% от този TDI, без да се включва консумацията на хранителни добавки. Рискът от надвишаване на TDI за кумарин е висок при потребители, употребяващи големи количества хранителни добавки, съдържащи растения, богати на кумарин, по-специално китайска канела.

За да се избегне превишаване на TDI за най-изложените на риск групи от населението, ANSES препоръчва прием на кумарин в хранителни добавки под 4,8 mg на ден за възрастен с тегло 60 kg. Тъй като тази стойност отчита само хранителната експозиция, Агенцията подчертава необходимостта да се оцени приносът на други начини на излагане на кумарин, по-специално чрез козметика, домашни ароматизанти и други домакински продукти.

Етеричните масла от канела, използвани по-специално в хранителни добавки, са в основата на повечето нежелани ефекти (16 случая от 28 анализирани), идентифицирани от системата Nutrivigilance във Франция, като чернодробни и гастроентерологични симптоми. Условията за употреба на тези продукти, като доза или честота, трябва да бъдат обект на специално внимание от страна на населението. За да осигури тяхната безопасност при употреба, Агенцията подчертава необходимостта производителите да определят състава на хранителните добавки, ботаническата идентичност на използваните канела и други растения, и съдържанието на кумарин в тях.

В заключение, за да защити групите от населението в най-голям риск, Агенцията съветва хората, които са имали анамнеза за чернодробно заболяване или приемащи лекарства, които могат да причинят нежелани чернодробни ефекти, да не консумират храни, богати на канела или хранителни добавки, съдържащи кумарин.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.