Центърът за оценка на риска по хранителната верига представи становище относно възможностите за навлизане и установяване на вредителя Aromia bungii в България и възможните последствия за производството на костилковите овощни видове. На 11 октомври 2019 г., Европейската комисия публикува списък с 20 регулирани карантинни вредители, които са класифицирани от панела по здраве на растенията към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) като „приоритетни вредители“ и представляват най-сериозна икономическа, екологична и социална заплаха за страните от Европейския съюз (ЕС).

Aromia-bungii

Aromia bungii Faldermann (разред Твърдокрили – Coleoptera: семейство Сечковци – Cerambycidae) е с произход от югоизточните части на регион Палеарктика и от регион Изток (Ориент) . Често срещано наименование на вида е Red-necked longhorn beetle (червеноврат дългорог бръмбар).

За първи път A. bungii е открит в Европа през 2008 г., когато са намерени три възрастни индивида в дървени палети в склад в Бристол, Великобритания. Вреда нанасят ларвите на A. bungii, които нападат стари дървета и дървета в лошо фитосанитарно състояние. Те прояждат галерии, с дължина 17-22 см, в стволовете и по-големите странични разклонения.

Икономическото значение на A. bungii е известно предимно в Китай по култивирани кайсии, праскови, сливи и череши, където икономическите загуби могат да бъдат значителни (от 30 до 100%).

Основният път за навлизането на A. bungii в региона на Европейската организация за растителна защита (EPPO) най-вероятно ще бъде чрез дървен опаковъчен материал. Други възможни пътища за навлизане са дървета или дървесни продукти от видовете Prunus, които са с достатъчно големи размери, за поддържането на живи ларви до появата на възрастните индивиди. Растения за засаждане и бонсай също могат да съдържат яйца или млади ларви.

На територията на България видът може да навлезе чрез дървен опаковъчен материал (палети, щайги и др.), дървета или дървесни продукти от различните дървета от род Prunus, които са с достатъчно големи размери, за поддържането на живи ларви до появата на възрастните индивиди; също чрез растения за засаждане и бонсай.
Към настоящия момент няма данни за присъствието на A. bungii на територията на нашата страна, но климатичните условия, подходящи за успешното установяване и развитие на вида, както и предпочитаните от него растения гостоприемници са налице и това представлява риск за производството на костилковите овощни видове.
Евентуалното навлизане, установяване и развитие на A. bungii най-вероятно ще доведе до сериозни икономически загуби за земеделските стопани, поради което е неоходимо стриктно спазване на фитосанитарните мерки за контрол и запознаване на земеделските стопани с опасностите, които крие този вредител.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.