Министерството на земеделието на Русия иска да увеличи квотата за износ на зърно, която ще влезе в сила на 15 февруари 2021 г. и ще се прилага до края на маркетинговия сезон. Първоначално въпросната квота беше определена на 15 милиона тона зърно, като искането е да нарасне на 17,5 милиона тона.

pshenica-niva

Според Министерството на земеделието в Москва с това се цели да бъде предотвратено покачването на цените на зърното на вътрешния пазар. Проектът трябва да бъде разгледан и одобрен от Министерството на външните работи и други органи. Според наблюдатели на зърнения пазар мярката е излишна, защото експортният потенциал на руската пшеница е изключително висок поради много обилната реколта тази година.

Междувременно генералният директор на Изследователския институт за пазарна икономика на земеделието Дмитрий Рилко коментира, че желанието на износителите на зърно е да продават масово в отговор на планираното увеличение на квотите. В резултат на това цените на зърното вероятно ще паднат в краткосрочен план, смята експертът. Вицепрезидентът на Руския зърнен съюз Александър Корбут също предполага, че продажбите на руски стоки на световния пазар сега ще се ускорят.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.