Съвместна декларация за насърчаване и развитие на „Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа“ в Тиендзин, Китай, беше подписана между предприятие и Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

vasil-gelev

От китайска страна документът беше парафиран на 23 т.м. в Пекин. Седмица по-късно директор на Центъра подписа Съвместната декларация, в присъствието на Лин Яомин, директор на аграрно предприятие. Китайската компания управлява една от двете Демонстрационни зони, изградени на територията на България, тази в Първомай. Под ръководството на Центъра в Аграрния университет в Пловдив работи „17+1 Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство“, а двете сдружения активно насърчават практическото сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Центролна и Източна Европа.

Когато бъде завършена, Демонстрационната зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Тиендзин, ще окуражи привличането на селскостопански инвестиции и технологии в рамките на Инициативата 17+1 и по отношение на страните от ЦИЕ, част от „Един пояс, един път“. Демонстрационна зона в Тиендзин ще действа като съвременна производствена система на китайското селско стопанство, платформа за сътрудничество и трансформация на постиженията на селското стопанство на Китай и страните от ЦИЕ, и програма за комуникация, изложения и търговия на известни, специфични и висококачествени селскостопански продукти от Китай и ЦИЕ.

Планираната зона се основава на националния съвременен селскостопански индустриален парк в Баоди и на характерните Китай-ЦИЕ градове в област Бейчън, община Тиендзин. Ферми са разположени в националния модерен селскостопански индустриален парк в район Баоди и заемат обща площ от 2.260 хектара с индустриално формиране, интегриращи засаждане, развъждане, преработка, туризъм и развлечения, заедно с оризовите плантации, млечни ферми, свинеферми, ферми за домашни птици (пилета) и др. Градовете в област Бейчън, базирани на 70-годишната Китайско-българска ферма за приятелство и обединени от спецификите на страните от Централна и Източна Европа, са с планирана площ от 430 хектара, която ще се трансформира в модерна платформа за индустриален обмен, демонстрации и търговия, където водеща ще е хранителната индустрия.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.