Ще се създаде Съвет по пчеларство като консултативен орган към министъра на земеделието, храните и горите. Това стана ясно от приети на второ четене промени в Закона за пчеларството. Съветът ще има за цел да подпомага министъра за изпълнение на държавната политика в бранша. Досега такъв орган беше Националният браншови пчеларски съюз.

mzhg

Министърът на земеделието ще е председател на Съвета па пчеларството, като със свои заповеди ще се определи състава му и утвърждава правила за организацията и дейността на консултативния орган. Не се прие предложението на депутат функциите на този орган да се определят в закона, вносителите са предвидили чрез правилник, изготвен от министъра. В състава на Съвета влизат представители на агроминистерството, Държавен фонд „Земеделие“, Българската агенция по безопасност на храните и пчеларски организации, отговарящи на изисквания, определени в правилата, гласува НС.

Пчелните семейства се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, определи още парламентът. Постоянните пчелини задължително са с ограждение, като в урегулираните поземлени имоти са с ограда, осигуряваща безопасността на обекта и непозволяваща свободен достъп и преминаване на хора и животни, и са обозначени с табелка с регистрационния номер на пчелина.

Обектите в горски територии могат да са с ограждение, което не представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, и на което се поставя табелка с регистрационния номер на пчелина. За постоянните пчелини, намиращи се в защитени територии, тези изисквания не се прилагат.

Пчелните семейства се настаняват в пчелини, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Собствениците или ползвателите на пчелини подават заявление по образец до директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храните. Депутатите определиха собствениците или ползвателите на малки пчелини за лични нужди да подават заявлението чрез кмета или кметския наместник, като за регистрацията не се събира такса.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.