Европейската комисия счита, че екологичните цели на стратегията „Фермата до вилицата“ са задължителни, но европейските министри на земеделието на страните членки категорично отхвърлят това. Те изискват правно обвързващи текстове, които за бъдат заложени в националните стратегически документи за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

sklad-hrana-zelenchuci

На заседанието на Съвета по земеделие в Брюксел отново се демонстрира, че Европейската комисия възнамерява да постигне целите на зеления си механизъм и свързаната със нея стратегия “ От фермата до вилицата“ чрез реформата на Общата селскостопанска политика. В тази връзка „Зеленият пакт“ и „От фермата до вилицата“ формално са незадължителни стратегически документи, които са част от политиката на ЕС. Те не са правни актове и не са част от законодателните предложения за реформа на ОСП.

Въпреки това комисарят на ЕС по въпросите на земеделието Януш Войчеховски подчерта на Съвета по земеделие, че целите на стратегията „От ферма до вилицата“, например, за намаляване на употребата на продукти за растителна защита и разширяване на биологичното производство с до 25% до 2030 г. следва основно да бъдат отразени в националните стратегически планове за прилагане на селскостопанска реформа. Брюксел ще натисне за изпълнението на съответните национални цели, каза Войчеховски.

Германия настоява за обвързващо регулиране

Комисията среща съпротива от европейските министри на земеделието. Министърът на земеделието на Португалия Мария до Чо Ентурес, чиято страна в момента е председател на ЕС, призна, че макар Съветът по земеделие е ангажиран с целите на „Зеления механизъм“. Много от тези цели обаче все още не са законно установени. Стратегическите планове обаче могат да се основават само на правно обвързващи текстове.

Държавният секретар на Федералното Министерство на земеделието Беате Каш също подчерта, че специфичните цели на стратегическите планове трябва да бъдат записани в наредба. Германия вече започна национално законодателно планиране за предстоящия период на ОСП, подчерта Касш.

Къде е оценката на въздействието?

Министърът на земеделието на Испания Луис Планас призова Комисията най-накрая да представи оценка на въздействието на стратегията за развитие на селското стопанство. Той припомни, че Министерството на земеделието на САЩ вече е публикувала такава миналата есен.

Войчеховски отново избягва точна информация за това кога Комисията ще представи оценка на въздействието. Той увери, че службите на Комисията работят по този въпрос. Не е въпрос обаче на оценка на недостатъците, а да се търси положителното. Оценката на ползите обаче е „технически усложнена“, посочи той.

Остри критики дойдоха от Полша и Унгария

Критиките по липсващата оценка на въздействието бяха отправени и от Франция. Министърът на земеделието Джулиен Денорманди допълни, че националните стратегически планове могат да бъдат изготвени само въз основа на правно обвързващи текстове. Въпреки това министърът подчерта, че страната му подкрепя и подкрепи общата посока на „Зелената сделка“.

Полша, Чешката република, Унгария и Хърватия, наред с други държави, бяха по-остри. Те потвърдиха, че препоръките на Комисията към държавите членки, представени непосредствено преди Коледа, нямаха правна сила и следователно са имали малка роля за отразяване в националните стратегически планове.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.