Всяка година в първата пълна седмица на месец април лесовъдите отбелязват своя професионален празник „Седмица на гората“, който в началото на 20 век се е наричал Празник на залесяването. И това не е случайно, защото едни от най-важните дейности на лесовъдите са възобновяването и възстановяването на горите, съобщават от Агенцията по горите.

gora

По-голямата част от българските гори се възобновят по естествен път. Узрелите семена на дърветата се разсейват и от тях поникват млади растения. Това обаче се случва само на местата, където условията са подходящи – почвата е влажна, лятото не е сухо и горещо, зимата не е студена, няма късни пролетни или ранни есенни слани и няма много тревисти растения или храсти.

Една част от горите обаче (около 1/3) са се възстановявали и се възстановяват с помощта на човека. Той събира семена, произвежда фиданки (млади дръвчета на 1-2 и повече години) и ги залесява там, където гората сама не е успяла да се възстанови, например след пожар, нападение на различни насекомни вредители или други природни бедствия.

Отговорностите на лесовъда са свързани с проучване на горите и планирането на всички дейности в тях. Лесовъдът извършва наблюдения върху растежа и развитието на гората, сроковете на цъфтеж, узряване, разсейване и събиране на шишарки и плодове. Узрелите шишарки и плодове се събират от специално подбрани висококачествени дървета, за да могат новите фиданки да наследят техните ценни качества. Събраните семена се окачествяват в Горските семеконтролни станции. Само семена със сертификат за наследствените си качества и свидетелство за кълняемост (способността на семената да покълнват) се засяват в специални места, наречени горски разсадници. Там фиданките се отглеждат при специални условия, защитени от студ, пек, суша, слани, гризачи и вредители. Когато след две-три години пораснат достатъчно, внимателно се изваждат и се транспортират до местата, в които гората не може да се възстанови по естествен път, а е необходимо да се залеси нова гора.

Залесяването е най-важният момент в живота на гората, защото с него се ражда млада и нова гора. За всички места, подлежащи на залесяване, предварително са определени кои са най-подходящите дървесни видове в зависимост от климатичните и почвените условия. Ако се използват неподходящи дървесни видове, обикновено те не оцеляват. За да бъде успешно залесяването, фиданките трябва да бъдат засадени правилно. Дърветата се засаждат в дупки, които се отварят със специални инструменти, наречени „мечове“. Преди засаждането коренчето на фиданката трябва да се предпазва от слънцето и вятъра, за да не просъхне. Фиданките се поставят в дупки и се покриват с почва, която след това трябва добре да се утъпче. Никак не е лесно да отгледаш дърво от семе. Със залесяването работата на лесовъда по създаването на новата гора не преключва. Младите фиданки са нежни и се нуждаят от грижи в следващите три до пет години. Редовно трябва да се окопават, за да се премахава нежеланата тревна и храстова растителност около тях. Създадените от човека млади гори се наричат горски култури.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.