България ще продължи да прилага държавната помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство до 2023 г. Годишният бюджет по схемата ще бъде увеличен от 84 млн. лв. на 100 млн. лв. Парите ще бъдат разпределяни ежегодно на земеделските стопани, кандидатстващи по помощта.

traktor

След изменение на европейския регламент и удължаване периода на действието му, държавите-членки на ЕС имаха възможност да заявят продължаване на прилагане на схемите. Министерството на земеделието предприе действия за удължаване срока на прилагане на държавната помощ.

Условията за прилагане на схемата остават непроменени. Заявленията за получаване на държавна помощ ще се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. От тази кампания отпадна и задължението за представяне на удостоверение за липса на задължения, като за това се прави служебна проверка. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.