В политическото споразумение за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) за пръв път от съществуването на тази най-стара политика се включат условията на труд на работниците. След поне две десетилетия последователни действия на синдикатите от Европейската секторна федерация на земеделието, храните и туризма, след много дебати, преговори, формални и неформални срещи, милиони селскостопански работници, в това число 4 милиона сезонни работници, ще присъстват в ОСП. От Федерацията на независимите синдикати в земеделието приветстват тази социална условност.

rabotnici-zemedelie

Благодарение на подкрепата на земеделските синдикати от цяла Европа, съюзници и съмишленици за изграждане на нова и социално-отговорна и справедлива Европа, беше възможно да се постигне ОСП, която да противодейства на нарушаването на правата на работниците. 
Федерацията на независимите синдикати от земеделието е активен участник в целия процес, посочват от организацията.  Проявеното внимание към социалната условност по време на последните два триалога от България е положителен знак и за милионите български сезонни работници в европейското земеделие.

Поради противопоставянето на Съвета, държавите членки ще започнат да прилагат социалната обвързаност доброволно от 2023 г., а от януари 2025 г. това ще стане задължително.

Европейските синдикати се мобилизират и ще работят, за да ускорят процеса на въвеждане на социалната условност във всяка държава членка още през 2023 г.

Социалната условност означава трудови и социални стандарти в европейското земеделие, както и спазване на човешки и трудови права на милиони земеделски работници.

Заедно с механизма за социална обвързаност още няколко важни социални елементи вече са част от политическия договор:
• Фермерските консултантски служби ще трябва да предоставят информация на фермерите за условията на труд и за информация, която трябва да се предоставя на работниците.
• Държавите-членки ще имат възможност да насърчават подобряването на условията на работа и заетост като част от техните секторни политики.

По темата за зелената архитектура на ОСП, синдикатите приветства по-силна връзка между ОСП и амбициозните екологични цели на Зелената сделка и стратегията „От фермата до вилицата” и поставят изискване работниците по хранителната верига да са активна част от нея.  

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.