Проведе се регионална среща на сдруженията от Софийска област с ръководството на Съюза на ловците и риболовците в България. Председателят на Съюза Васил Василев очерта някои основни проблеми в работата на сдруженията от цялата страна в условията на извънредната обстановка заради Covid-19. Най-много дискусии предизвика фактът, че от отчетите на ловно-рибарските организации ясно личат катастрофалните последствия от разпространението на Африканската чума по свинете и слабия отстрел на дива свиня през последния ловен сезон, съобщават от браншовата организация. 

lovci-sreshta-2021

Намаляващата популация от този вид дивеч, наличието на заболяването син език по преживните животни и птичия грип поставят пред безпрецедентна ситуация сдруженията, които трябва да се справят с необходимостта да осигурят ловни излети на дружините, за да не загубят членската си маса.

В дискусията ясно се очертаха приоритетите пред ловно-рибарските сдружени по отношение целенасоченото разселване на местен дребен дивеч, постигане на законодателни промени, които да ограничат бракониерството, щетите нанасяни на дребния дивеч и неговите местообитания от интензивното земеделие, незаконното използване на вредни за здравето на животни и хора препарати за растителна защита, безразборния дърводобив и др.

Експертът на НЛРС-СЛРБ Стилян Герасков запозна участниците в тази среща с инициативите на Европейската комисия за ограничаване лова на гургулица и забраната за използване на оловните боеприпаси на територията на страните от ЕС. Той ясно даде да се разбере, че промяна на срока за ловуване на водоплаващ дивеч заради климатичните промени е невъзможна, докато ловците не съберат достатъчно статистически данни, с които да докажат пред ЕС такава необходимост. Въпросът със събирането на данни бе засегнат от председателя на Националната организация, които призова сдруженията да сформират екипи от доброволци, които наред с неправителствените природозащитни организации да участват в мониторинга на прелетния дивеч, какъвто е Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, например. Вече е ясно на всички, че без солидни доказателства, базирани на статистиката, българските ловци трудно ще докажат, че управляват и ползват устойчиво запасите на прелетния дивеч.

В заключение участниците в срещата бяха запознати с целта и съдържанието на срещите на ръководството на Съюза с кандидатите за депутати от различните политически сили. Срещи, чрез които се цели политиците да поемат конкретни ангажименти за решаване на редица проблеми пред ловното и риболовното стопанство и осведомени чрез съюзните медии за това гласоподавателите на могат да направят своя информиран избор.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.