Асоциацията Дунавска соя призовава за по-голямо производство на културата в ЕС и за осигуряване на европейска продукция за нуждите на преработката. По този начин няма да се унищожават ценни екосистеми като тропическите гори на Амазонка, например, посочват от организацията. Всеки хектар соя в Европа облекчава натиска върху чувствителните екосистеми на други континенти. 

soya

За отглеждането на домашните кокошки носачки и за тяхното изхранване, например, почти 60% от производството се осигурява от дунавския соев фураж от местните зърна на фермерите. А високото качество зърно отива за преработка от регионалните заводи. Това е развитие в сектора, което също започва да се утвърждава в храненето на свинете и в хранителната индустрия, което не на последно място поражда и повишение в цената на соята. 

Понастоящем в ЕС соята се отглежда само на около 1% от общата земеделска площ. В Бразилия и Парагвай това е до 60% от обработваемата земя. Самата Австрия произвежда около 200 000 тона соя, но консумира около 550 000 тона, главно за храна на животни. Според проучване на Земеделската камара в Австрия има голям потенциал за отглеждане на културата. Устойчивото и без ГМО отглеждане на соя в тази страна може да бъде увеличено до около 350 000 тона до 2030 г.

В момента европейските собственици на добитък се борят с рязкото покачване на цените на маслодайните семена. Производителите на соя, от друга страна, са доволни от това. Причината за увеличението на цените е и забавеният внос на соя от Южна Америка. От Дунавска соя отбелязват, че разширяването на отглеждането на соя в Европа е важен принос за осигуряването и укрепването на земеделието на нашия континент. Увеличава се  устойчивостта и се намалява унищожаването на ценни гори и местообитания. Нарастването на производството в Европа също е инструмент за защита на климата защита, убедени са браншовиците. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.