Според прогнозите за новата гроздова реколта, предоставени от държавите членки, производството на вино в ЕС през тази година се предвижда да бъде 147 милиона хектолитра. Това е с 13% по-ниско от производството през 2020 г., като спада с 23 милиона хектолитра.

vinarna

Неблагоприятните метеорологични събития през пролетта и лятото, редуващи се от слана до наводнения и заболявания по лозите, свързани с тези климатични условия, изглежда оказаха реално въздействие върху винената реколта на Европейския съюз.

С прогнозна продукция от 44,5 милиона хектолитра (спад от 9 %), Италия ще остане най-големият производител от ЕС, следван от Испания (39 милиона хектолитра, спад от 15 %) и Франция (33,3 милиона хектолитра, намаление с 27 %). Производството на тези 3 държави членки, които съставляват почти 80% от производството на ЕС, се оценява на 117 милиона хектолитра през 2021 г., като спада с 23 милиона хектолитра (-17 %) в сравнение с производството им през 2020 г. на 140 милиона хектолитра.

Основни факти:
• Франция заема трета позиция по производство в ЕС за първи път.
• Германия и Португалия увеличават производството си съответно с 4% и 1% през 2021 г.
• Някои държави членки в Източна Европа (Чехия, Унгария, Румъния, Словакия), въпреки че произвеждат по-малки обеми, показват възходяща тенденция.
• Със сравнително малък обем е тазгодишната винена реколта или с 11% по-ниска от средната за последните 5 години, но все още по-висока от реколтата за 2017 г.
• Амплитудата на производствените вариации се увеличава от година на година. В продължение на почти 10 години производството варира в много по-големи пропорции отколкото през предходното десетилетие. Тази нестабилност в произведените обеми изглежда е пряката последица от големи климатични опасности, които са все по-малко предвидими и все по-чести.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.