В края на миналата седмица белоглав лешояд с инициали 8L бе маркиран с предавател и освободен в дивата природа на Гърция, след като бе намерен преди седмици в бедстващо положение в Национален парк „Дадя“. Спасението, маркирането и освобождаването на птицата се случват за втори път в живота й в рамките едва на няколко месеца, съобщават от Дружеството за защита на птиците.

leshoqd-beloglav

Това лято този лешояд бе намерен от екип на Дружеството близо до Маджарово. Ветеринарните експерти в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се погрижиха на върнат птицата в отлично здравословно състояние след кратка рехабилитация. След това той бе освободен отново в дивата природа на площадката за подхранване в Източни Родопи.

8L започна да живее своя втори живот като редовно посещаваше площадката за подхранване. След около месец той се премести в района на Северна Гърция. От предавателя, монтиран на гърба на птицата, орнитолозите получават тревожен сигнал, че тя не се движи. Веднага мястото бе посетено от гръцки екип за борба с отровите на WWF Гърция, които установиха, че предавателят е паднал, а от птицата няма и следа. Същият ден в дирекцията на национален парк Дадя в Гърция е получен сигнал за два бедстващи лешояда, открити на повече от 80 km от мястото, където се губят следите на 8L. Огромно е учудването на гръцките  колеги, когато посещават мястото и откриват там именно него в компанията на един черен лешояд. И двете птици показват признаци на изтощение и веднага са транспортирани във ветеринарна клиника в Солун.

След няколкоседмично лечение и грижи 8L отново бе изпълнен с енергия и бе взето решение за неговото освобождаване на площадката за подхранване на лешояди в „Дадя“. Това се случи в края на миналата седмица и той получи още един шанс за живот в дивата природа. Отново бе маркиран с GPS предавател, за да се следят придвижванията му и здравословното му състояние. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.