Швейцарското село Champagne се бори в продължение на много години за правото да напише името си на етикета на местните вина, но в крайна сметка това няма да може да се случва. В крайна сметка обаче Френската асоциацията на производителите на шампанско е твърде силен противник.

shampansko

Малкото село Champagne в Швейцари вече няма да може да пише името си на местно произведените вина. Това беше решено от Конституционния съд на кантон Вадт. Това е резултат от дългогодишни съдебни спорове на местните производители на вино срещу Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). Страхът на Френската асоциация на производителите на шампанско, които заедно култивират около 34 000 хектара лозя, е че швейцарското вино може да бъде свързано и объркано с френското пенливо вино.

Селото на Швейцария има 750 жители и 28 хектара лозя. През януари правителството на Вадт разреши правото на контролирано наименование за произход „Commune de Champagne AOC“ (Commune de Champagne AOC) (община Champagne).

Вероятността от объркване със световноизвестното френско пенливо вино е несъмнено ниска. Френската асоциация на производителите на шампанско обаче има различно становище по темата. CIVC бързо обжалва и поиска отмяна на новото име.

В последното решение на Конституционния съд сега се посочва, че създаването на защитено наименование за произход (AOC) нарушава двустранните споразумения между Швейцария и ЕС, които предоставят изключителна защита на термина „шампанско“. Така швейцарските производители от село Champagne нямат право да пишат името на етикета на местно произведените вина.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.