Европейската комисията, Съветът и Парламентът постигнаха временно политическо споразумение относно Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EMFAF) за новия програмен период 2021-2027 г. В съответствие с целите на Европейската зелена сделка и цел за устойчиво развитие 14, той предоставя амбициозен пакет за подкрепа за постигане на устойчив риболов и аквакултури, развитие на местните крайбрежни общности, насърчаване на устойчива синя икономика, прилагане на Морската политика на Съюза към безопасни и устойчиво управлявани морета и океани и за международно управление на океаните.

trielog-ribarstvo

Комисарят по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс приветства споразумението.

 
„С новия Европейски фонд за морско дело, рибарство и аквакултури ще можем да инвестираме в подобряване на здравето, безопасността и условията на труд на борда на риболовни кораби, като същевременно гарантираме, че флотът на ЕС е устойчив. Уверихме се, че никоя субсидия на ниво ЕС не би рискувала да доведе до вредни последици, водещи до прекомерен риболов и свръхкапацитет, нещо, което Комисията проявява най-голяма бдителност по време на процеса. Това споразумение също така изпраща силен сигнал за продължаващия преговори за субсидии за риболов на ниво Световната търговска организация“, посочва Синкявичюс.

Временното споразумение включва подкрепа за инвестиции в риболовния флот като начин за подобряване на тяхната устойчивост и безопасност. В това отношение съзаконодателите се съгласиха с предложените от Комисията предпазни мерки за предотвратяване на рисковете от вреден свръхулов и свръхкапацитет. Трите институции също се договориха за схема за управление на кризи, която да позволи спешна подкрепа за сектора на рибарството и аквакултурите в случай на значително нарушаване на пазара. След това споразумение и споразумението относно Регламента за общите разпоредби по-рано тази седмица, рамката за новия EMFAF е завършена. След като бъде официално одобрен от всички институции и след окончателното приемане на дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., това ще позволи на държавите-членки да финализират своите национални планове, така че средствата да могат да достигнат до бенефициентите възможно най-скоро.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.