Съветът одобри споразумение между ЕС и Обединеното кралство относно възможностите за риболов за 2022 г., което проправи пътя за рибарите от ЕС да упражняват своите права за риболов в Атлантическия океан и Северно море. С решението се определят правата за риболов за около 100 общи рибни запаса във водите на ЕС и Обединеното кралство, включително ограничението за общия допустим улов (ОДУ) за всеки вид.

korab-mreji

На заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство от 12—13 декември министрите определиха временни равнища на ОДУ за рибните запаси, споделени с Обединеното кралство, докато се чакаха резултатите от консултациите между ЕС и Обединеното кралство. Тези ограничения на улова ще бъдат изменени с цел съобразяване с новото споразумение.

Успешното приключване на тазгодишните консултации относно общите рибни запаси представлява добър прецедент за всички бъдещи преговори с Обединеното кралство. Благодарение на добрата воля и конструктивния подход и на двете страни успяхме да стигнем до споразумение, което да даде сигурност на рибарите от ЕС в бъдеще.

Регламентът относно възможностите за риболов за 2022 г., включително изменението, съдържащо окончателните квоти, ще бъде финализиран от юрист-лингвистите на Съвета, след което ще бъде официално приет от Съвета и публикуван в Официален вестник. Разпоредбите ще се прилагат със задна дата от 1 януари 2022 г., заяви Йоже Подгоршек, министърът на земеделието на Словения.

След оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС рибните запаси, управлявани съвместно от ЕС и Обединеното кралство, се считат за споделени ресурси съгласно международното право. В Споразумението за търговия и сътрудничество (СТС) между двете страни се предвиждат условията, при които ЕС и Обединеното кралство определят съответните си права за риболов в Атлантическия океан и Северно море.

В рамките на СТС двете страни се споразумяват да провеждат годишни разговори с цел определяне на ОДУ и квотите за следващата година. Консултациите се водят от Комисията и при тях се вземат предвид редица фактори, включително:

  • международните задължения,
  • препоръчаният максимален устойчив улов (МУУ) за всеки вид, за да се гарантира дългосрочната устойчивост на риболова в съответствие с общата политика в областта на рибарството,
  • най-добрите налични научни становища, като се възприема подход на предпазливост, когато такива становища не са налични,
  • необходимостта от защита на поминъка на рибарите.

Съветът предоставя политически насоки на Комисията по време на целия процес на преговори и одобрява официално окончателното споразумение.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.