Въпреки икономическите загуби, причинени от коронавируса, селскостопанската търговия с трети страни се е засилила през 2020 г. Износът на селскостопански суровини и храни се е увеличил с 1,4% в сравнение с предходната година, а вносът с 0,5%, съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски по време на онлайн заседанието на министрите на земеделието в ЕС.

korab-tovaren

Нараства износът от страните от ЕС-27, особено при доставките до Китай, Швейцария, Близкия изток и Северна Африка. Това също има стабилизиращ ефект върху цените на селскостопанските продукти в Европа, които са предимно над нивото отпреди кризата с COVID-19. Преди всичко отново се подобри тежката ситуация на пазарите на свинско и птиче месо.

Войчеховски е убеден, че съществуващите и бъдещите споразумения за свободна търговия ще играят решаваща роля за икономическото благосъстояние на селскостопанския сектор на ЕС. Споразумението за Меркосур беше балансирано и полезно за ЕС, увери еврокомисарят по земеделие пред министрите на Аграрния съвет. Споразумението предлага на аграрния сектор на ЕС допълнителни възможности за продажби и защитава чувствителните зони. За да даде възможност за правоприлагане в ЕС, Комисията на ЕС преговаря с южноамериканците за допълнителни отстъпки за защита на тропическите гори. Договорът за Меркосур ще бъде преразгледан и след това представен на страните-членки на ЕС и Европейския парламент. Споразумението с Мексико също предлага на селскостопанския сектор допълнителни възможности за продажби и скоро ще бъде внесено за гласуване в страните членки на ЕС.

Засегна се и темата за напредъка по търговското споразумение с Чили. Войчеховски отчита, че е постигнат напредък в преговорите на ЕС за споразумение за свободна търговия с Чили. Чилийците се стремят към финализиране тази година.

В преговорите с Австралия и Нова Зеландия ЕС иска да осигури възможно най-много географски указания, преди да започне преговори за отваряне на пазара, съобщи комисарят.

Ползите от търговските споразумения за селскостопанския сектор на ЕС също са научно изследвани, аргументира се Войчеховски, позовавайки се на последното проучване на Съвместния изследователски център. Експертите отчитат, че съществуващите и планираните търговски споразумения на ЕС могат да увеличат износа на селскостопански продукти с почти една трета. Изследването също така обръща внимание на чувствителните области в селското стопанство, които трябва да бъдат защитени с квоти за внос, каза Войчеховски.

В крайна сметка става въпрос за осигуряване на повишените изисквания и производствени стандарти от Зелената сделка на Комисията на ЕС на световния пазар. В международно отношение като Г-20 и Световната търговска организация (СТО) трябва повече да се говори за устойчиви хранителни вериги. Екологичните стандарти за европейските фермери от стратегията „От ферма до вилица“ не трябва да бъдат подкопавани от евтин внос. Следователно ЕС ще гарантира в търговските споразумения, че производството на храни има постоянно място в главата за устойчивост заедно с Парижкото споразумение за климата. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.