Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и труда на Франция публикува становище относно преразглеждане на националната норма от 0.5 mg/kg за съдържание на кадмий в годни за консумация водорасли във връзка с установения голям брой несъответстващи проби от тези продукти и повишената им консумация от френските потребители. Целта е да се опази здравето на населението като се приложи принципа „толкова малко, колкото е разумно постижимо“, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

vodorasli-hrana

От 1990 г. във Франция е установена норма от 0.5 mg/kg за съдържание на кадмий в годни за консумация водорасли. Резултатите от провеждания мониторинг показват, че почти една четвърт от анализираните проби надвишават нормата. Морските водорасли могат да концентрират големи количества кадмий, поради специфичните си особености. Тъй като кадмият е класифициран като канцерогенен за хората и консумацията на водорасли се увеличава, от Агенцията е изискано да препоръча максимални нива на кадмий за водорасли, предназначени за консумация от човека. Отчитайки, че потребителите вече са изложени на кадмий в ежедневието си, чрез приема на различни храни, както и от активното или пасивно вдишване на тютюнев дим, Агенцията препоръчва максималните концентрации на кадмий в ядливите водорасли да бъдат възможно най-ниски, за да се избегне прекомерното излагане на населението на кадмий чрез неговия прием с храните.

Въпреки, че консумацията на морски водорасли е традиционна в много азиатски страни, тя е нарастващ феномен във Франция и в цяла Европа, обусловен по-специално от популярността на японските ресторанти и консумацията на някои видове суши. Консумирани като зеленчуци или преработени (сушени, осолени, пресни, бутилирани и др.), някои видове водорасли се използват също и в хранителните добавки.

В становището се посочва, че поради спецификата си водораслите лесно могат да се свързват със замърсителите на околната среда – кадмий, арсен, олово и др. Данните от анализа на около 250 проби от непреработени водорасли разкриват, че 26% от тях имат концентрация на кадмий, която надвишава максимално допустимата стойност от 0,5 mg Cd/kg сухо тегло водорасли, съгласно националното законодателство.

Кадмият е естествено срещан замърсител от околната среда, както и в резултат на човешката дейност, особено селското стопанство и промишлеността. Той е лесно достъпен за усвояване от растенията посредством техните корени, чрез които влиза в хранителната верига.

Известно е, че кадмият е канцерогенен, мутагенен и токсичен за репродукцията, а продължителната експозиция причинява увреждане на бъбреците и костна чупливост при хората, особено при прием чрез храна и питейна вода.

В момент, когато Европейската комисия обмисля определянето на максимални нива за съдържание на арсен, олово и кадмий в морски водорасли, Агенцията препоръчва да се определят възможно най-ниски максимални концентрации на кадмий в ядливите водорасли, тъй като част от френското население вече е изложено на кадмий над допустимото ниво на прием чрез нормалния си хранителен режим.

Като се вземе предвид общия прием на кадмий от нормален хранителен режим, се предлага максимално допустимо ниво на кадмий от 0,35 mg Cd/kg сухо вещество на годни за консумация водорасли. Това ниво би гарантирало, че допустимият дневен прием на кадмий няма да бъде надвишен за 95% от потребителите, консумиращи водорасли. Тъй като морските водорасли допринасят значително за хранителната експозиция на кадмий при потребителите на тази храна, предлаганото максимално допустимо ниво би намалило приноса на водораслите за допустимия дневен прием на кадмий от наблюдаваните в момента 19% до 11,5%. За сравнение приносът на водораслите за допустимия дневен прием на кадмий ще бъде 15,5%, ако водораслите съдържат установената норма от 0,5 mg Cd/kg сухо вещество на водорасли.

За да ограничи излагането на кадмий от храната, Агенцията подчертава, че сега компетентните органи трябва да намерят най-подходящите начини за определяне на максимални допустими нива, като се вземат предвид както водораслите, така и други източници на прием на кадмий.

Агенцията отбелязва, че е необходимо провеждане на ново проучване за събиране на повече данни за хранителните навици за консумация на водорасли във Франция.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.