Жътвата на ечемика и пшеницата закъснява заради обилните валежи през последния месец. Въпреки това зърнопроизводителите са оптимистично настроени за добър добив и достатъчно зърно за хляб. Днес, 1 юли 2021 г. Националната асоциация на зърнопроизводителите откри жътвената кампания в землището на област Плевен.

pshenica-jatva

По традиция браншовата асоциация направи и традиционното зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира“. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

Междувременно в област Бургас вече комбайните са на полето. В региона вече започна прибирането на реколтата от ечемика. С него са засети 232 хиляди декара. Площите с пшеница на близо 800 хиляди дка, а с рапица – 232 хил. дка. Тази година се очаква реколтата да е много добра – класовете са натежали от едри зърна, като стопаните се надяват и цените да са удовлетворителни. Зарнокомбайните, с които земеделските стопани от региона ще приберат реколтата са 470, като 18 са нови високотехнологични машини.

По данни на Министерството на земеделието нивите за реколтиране с ечемик и пшеница са с около 2% по-малко за година или 127 513 хектара при ечемика и 1 174 440 хектара при пшеницата. В момента средната цена на ечемика е 280 лева на тон, което е с 8% спад за една година, а хлебната пшеница средно се търгува за 393 лв., т.е. с 16 на сто повече, а фуражната – 380 лв. или скок със 17%.

На Софийска стокова борса котировките през седмицата са без промяна, търговците чакат новата реколта и за хлебна пшеница цените са 380.00 – 390.00 лв./т продава.

По света – пшеницата в САЩ е около 268.00 щ.д./тон, тази във Франция – 209.00 евро/тон, а цените и в Украйна, и в Русия са на съответните 250.00 и 248.00 щ.д./тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.