Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати 449 827 050,99 млн. лв. за Кампания 2021 по Схемата за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, така наречените „зелени директни плащания“ (ЗДП). Финансовата подкрепа се разпределя между 54 065 земеделски стопани.

pari

Ставката по схемата е в размер на 121,63 лв. за хектар и е разписана в Заповед № РД 09-446 от 19.04.2022 г. на министъра на земеделието. Подпомагането се определя на база установената допустима площ по СЕПП, посочена след извършване на всички административни проверки и проверките на място, съгласно Регламент (ЕС) №1307/2013.

Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Въпреки че се отпуска за изпълнението на екологични изисквания, зелено плащане се дава само за допустимите площи по СЕПП.

Припомняме, че от Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране, съгласно изискванията на Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на ЕК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.