Общото събрание на ООН обсъди две резолюции за океаните, морското право и устойчивото рибарство. Според Европейският съюз за справянето със социално-икономическото въздействие на пандемията COVID-19 стратегиите трябва да имат за цел да поддържат океаните здрави и продуктивни. Също – да борят изменението на климата, да спират загубата на биологично разнообразие, както и справяне с глада и бедността.

okean

За ЕС, в съответствие с принципите на Зелена сделка, най-добрият начин за възстановяване от пандемията е чрез по-зелени практики. Това изисква вземане на решения, базирани на науката. В това отношение ЕС приветства резултатите от Втората оценка на световния океан в рамките на Редовния процес на ООН и очаква с Десетилетието на океанската наука за устойчиво развитие на ООН (2021–2030).

Европейският съюз признава важната роля на моряците и рибарите за осигуряването на глобалната общност със стоки, включително лекарства и оборудване, използвани за борба с пандемията COVID-19, както и храна.

В съответствие с целите на своята обща политика в областта на рибарството, Европейският съюз остава ангажиран с постигането на устойчив риболов. Вредните субсидии, които допринасят за свръхкапацитет, прекомерен риболов и незаконен, нерегулиран и нерегистриран риболов, са една от основните пречки за постигане на устойчивост, поради което ЕС се надява, че дългогодишните преговори на СТО могат да бъдат приключени възможно най-скоро.

ЕС припомня, че Конвенцията на Обединените нации по морско право е правната рамка за управление на океаните. ЕС продължава да насърчава всички държави от ООН да го ратифицират, за да постигнат всеобщо участие и призовава държавите да се придържат към основните принципи и норми на морското право. В допълнение, ЕС счита, че преговорите по новото споразумение за прилагане за опазване и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в райони извън националната юрисдикция трябва да бъдат финализирани възможно най-скоро, в идеалния случай още през следващата година, за да се подобри рамката за морското биологично разнообразие в тези области.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.