green-economy

България поема по стратегическия път към по-зелено бъдеще на страната с внедряването на кръговата икономика като хоризонтален приоритет при актуализацията на Иновативната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Проектът ще бъде разработен съвместно с Европейския институт за иновации и технологии, най-голямото публично-частно партньорство за климатични промени в Европа.

Какво е кръгова икономика?
Това е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти. Когато един продукт достигне края на живота си, материалите, от които той е съставен, продължават да се ползват по друг начин. Това се прави отново и отново и така се намалява до минимум изхвърлянето на отпадъци.
Със заповед на министъра на икономика, по проект е сформирана междуведомствена работна група от експерти от различни отдели, имащи отношение към кръговата икономика. Проведени са две заседания, на които са обсъдени актуализация на ИСИС 2021-2027 и включването на кръговата икономика като стратегически приоритет, мерки и насоки за актуализацията на Националната стратегия за МСП 2021-2027 с фокус върху околната среда, където да бъдат заложени конкретни предложения за разгръщане на потенциала на кръговата икономика.

Предстои до края на тази година да се проведат 3 фокус групи със заинтересованите страни за валидиране на техните нужди и очаквано развитие за кръгова икономика. Те включват компании от рециклиращата индустрия, представители на клъстери, представители на стартиращи фирми и старт-ъп екосистемата.
Внедряването на кръговата икономика в България е необходимост, която ще подобри процесите за рециклиране в страната и ще удължи живота на много материали и суровини. Полза от това има всяка държава, която използва този модел, защото е един от основните фактори за борба с климатичните промени в света и замърсяването, което в нашата страна е доста високо. Компании от различни звена на икономиката ще могат да се възползват, а много от тях имат шанс да са двигатели на този преход, най-вече рециклиращите предприятия като основен сегмент от МСП. По този начин ще се проучат и нагласите за създаване на „индустриални симбиози“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.