Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) призова за увеличаване на хуманитарната помощ, защото Афганистан продължава да бъде силно засегнат от все по -влошаваща се суша, която застрашава поминъка на над 7 милиона фермери, които разчитат на земеделието. Много от тези хора вече са сред 14 -те милиона души – един на всеки трима афганистанци – които са с остра хранителна несигурност и се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

pshenica

Фермерите и собствениците на добитък не трябва да бъдат забравени в днешната хуманитарна криза, смятат от ФАО. Според организацията е необходима спешната селскостопанска подкрепа за противодействие на сушата и влошаването на агросектора в големите селски райони на Афганистан през следващите седмици и месеци.

Комбинацията от тежка суша, свързаните с COVID-19 икономически въздействия и широкото разселване удариха силно селските общности в Афганистан, особено неговите фермери и пастири, които са гръбнакът на икономиката на страната. Производството на храни и поминъкът в селското стопанство са под изключителен натиск.

„Ако не успеем да помогнем на хората, най-засегнати от острата суша, голям брой ще бъдат принудени да изоставят стопанствата си и да бъдат разселени в определени райони“, заяви генералният директор на ФАО. „Това заплашва допълнително задълбочаване на продоволствената сигурност и представлява още една заплаха за стабилността на Афганистан“.

ФАО има за цел да подпомогне 250 000 уязвими селскостопански семейства – около 1,5 милиона души – за предстоящия сезон на зимна пшеница. Засаждането започва в края на септември и продължава до октомври в много области. Текущото финансиране обаче ще даде възможност само на ФАО да издържа 110 000 семейства. Има недостиг на финансиране от 18 милиона щатски долара в подкрепа на плана за реагиране на сушата на ФАО в Афганистан.

„Прозорецът за възможности за предоставяне на тази помощ се затваря бързо. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно“, каза Ричард Тренчард, представител на ФАО в Афганистан. „Ако фермерите не могат да получат спешно нужните семена до края на септември или началото на октомври, тогава сезонът на зимната пшеница ще се провали. Това ще бъде бедствие за милиони афганистанци, както фермери, така и потребители.“

Тъй като настоящата реколта се очаква да бъде с 20% под реколтата през 2020 г. и 15% под средното ниво поради острата суша, следващият сезон на засаждане на зимна пшеница ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на продоволствената сигурност на страната и за защита на поминъка на селското стопанство, опора на милиони хора в цялата страна.

Важните за Афганистан зърнени култури – главно пшеница и брашно – вече се прогнозират с около 28% да са по -високи от миналата година или с 3,6 милиона тона. „Този следващ зимен пшеничен сезон е повратна точка. Ако го пропуснем, настъпва бедствие“, каза Тренчард.

Афганистанските пастири и собственици на добитък също се нуждаят от спешна помощ, за да противодействат на въздействието на сушата през предстоящия зимен сезон. Смята се, че 3 милиона животни са изложени на риск, което прави защитата на добитъка спешно критична за пастирите и собствениците на добитък в цялата страна.
Оценката на ФАО показва, че голям процент от пределните пастири и собственици на добитък са в решаващ етап и освен ако не бъдат подкрепени, те могат да нямат друг избор освен да продадат своите животновъдни стопанства поради повишените цени на фураж/фураж и също така да бъдат изместени.

Въпреки недостига на финансиране и трудните обстоятелства, ФАО се ангажира да помогне на народа на Афганистан и все още има за цел да подпомогне 3,5 милиона души в страната през 2021 г. съгласно своя план за хуманитарна реакция.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.