Световната търговия с храни се ускори и е готова да удари рекорд за всички времена както в обем, така и в стойностно изражение. Това сочи нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

kashkaval

Докато световната търговия с храни показа „забележителна устойчивост на смущенията в цялата пандемия на COVID-19“, бързо покачващите се цени на хранителните стоки и енергията представляват значителни предизвикателства за по-бедните страни и потребители, които харчат големи дялове от доходите си за тези основни нужди, казва ФАО в новата си продоволствена перспектива.

ФАО очаква глобалната сметка за внос на храни през 2021 г. да надмине US $ 1.75 трилиона, отбелязвайки увеличение с 14% от предходната година и с 12% по-високо от по-ранната прогноза през юни тази година. Увеличението се задвижва от по-високите ценови равнища на международно търгуваните хранителни стоки и трикратно увеличение на разходите за товарни превози.

Развиващите се региони представляват 40% от общата сума и съвкупната им сметка за внос на храни се очаква да се повиши с 20% в сравнение с 2020 г. Очаква се още по-бърз растеж за държавите с недостиг на храни с ниски доходи, поради по-високите разходи повече от по-високите обеми на вноса на храни.

Развиващите се региони са изправени пред резки увеличения на цените на основни култури като зърнени храни, животински мазнини, растителни масла и маслодайни семена, докато храни с висока стойност, като плодове и зеленчуци, рибни продукти и напитки, задвижват основната част от увеличенията за развитите региони.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.