Цените на едро на доматите в ЕС през м. октомври и ноември са с около 15% над средните за последните 5 години и достигнаха нови рекорди от 1,54 и 1,60 евро/кг. Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в следващите месеци, които се очаква да чертаят нови максимуми. Същевременно цените на едро в Турция заради обезценката на местната валута се понижават до 0,33 US$/кг.

domati

Цените на сладкия пипер в последните седмици се задържат след покачването от началото на м. август. Червеният пипер в Испания през м. ноември по данни на
Agro Pizarra се предлага на едро между 0,75-0,80 евро/кг, което е почти без промяна на месечна база. Цените на едро в Турция се повишават през м.ноември с 29% в сравнение с м.септември и с 11% към м. октомври, достигайки до 0,49 US$/кг.

Цените на едро на краставици в Турция през м. ноември спират да се покачват, като от нива около 0,31 US$/кг преди месец остават на 0,30 US$/кг. На европейския пазар конюнктурата показва повишение на цените, което за месец е около 13%, като в Полша цените на едро са 1,49 евро/кг. Цените ще продължат да се покачват, но потребителската еластичност е относително висока и темпът на нарастване ще зависи повече от изменение на доходите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.