През последния месец на изминалата година глобалният индекс на цените на месото, отчитан от ФАО, отбеляза увеличение с 1,7% на месечна база. Въпреки това стойността на показателя остава с 12% под тази за декември 2019 г. Най-голям спад е регистриран при цените на пилешкото месо, следвани от на овчето, свинското и говеждото. Анализът е на Института по аграрна икономика.

meso

Според актуализираната прогноза на USDA, световното производство на свинско месо ще достигне 103,8 млн. тона през 2021 г. (+6,1% на годишна база). Основен фактор за предвиждания растеж е очакваното увеличение на производството в Китай – с 14% над равнището от 2020 г. Експертите прогнозират задържане на производството в ЕС на равнището от предходна година. Разширяването на производството в страната ще посрещне част от потребителското търсене, което ще доведе до известен спад на вноса.

Прогнозните оценки сочат спад на производството на пилешко месо в ЕС през 2021 г. с около 1% на годишна база, при очаквано слабо увеличение с 1,4% в глобален план. Предвижда се световното производство на говеждо и телешко месо да се повиши до 61,2 млн. тона (+ 1,8% спрямо 2020 г.), докато в ЕС ще намалее с около 1%.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.