В Италия свиневъдите са засегнати от ниски цени на месото заради короната. Ако блокирането на заведенията и ресторантите продължи по-дълго, много стопанства ще бъдат застрашени, предупреждава индустрията. Наскоро политиците реагираха и искат да се увеличат помощта за собствениците на свине-майки от 18 евро на 30 евро на брой. Парите идват от програма за помощ, стартирана през юли, на стойност 90 милиона евро за животновъди, от които 25 милиона евро все още не са изразходвани.

svine

Председателят на най-голямата земеделската асоциация Coldiretti, Еторе Прандини, приветства програмата, но смята, че трябва да се направи повече за подкрепата на свиневъдна индустрия. В писмо до различни министри, включително началника на земеделския отдел Тереза Беланова, той предупреждава, че „мерките за защита от корона ще застрашат 100 000 работни места в свинефермите“. От 8,2 милиона прасета 80% се използват за производство на типични италиански шунки и колбасни изделия с печат за произход.

Затварянето на хранителните услуги довежда до сериозно намаляване на търсенето и цените на прасетата за клане падат рязко. Освен това има агресивни оферти на изгодни цени за свинско месо от северноевропейските страни, включително Германия, поради загубата на китайския пазар за износ.

Сега политиците трябва да действат бързо и да приемат нови мерки за подкрепа, настоя Прандини. Това включва и данъчно облекчение, като компенсация за ДДС в размер на 10%.

Необходима е нова стратегия за улесняване на износа на италианско свинско месо към Китай. Това се подкрепя и от Асоциацията на по-дребните фермери Cia Agricoltori Italiani. Бюрократичните процедури трябва да бъдат ускорени и фабриките да бъдат оборудвани с технологиите, изисквани от Китай, за да получат сертификат за износ. В момента има само 10 компании, които имат това, но много други са на опашката. Особено сега, когато Китай внася много свинско месо поради африканската чума по свинете, трябва да се действа бързо, допълват от Cia. Китайският пазар е важен и за продажбата на продукти като свински уши, лапи и карантии, които имат малък пазар в Италия.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.