Силно намалява броят на млекопроизводителите в Германия. От май до ноември над 1 000 млекопроизводители са затворили вратите на фермите си или са спрели производството на мляко. През последните 12 месеца се отказаха 2 603 фермери. И друг отрицателен рекорд има – през ноември Федералната статистическа служба за първи път преброи по-малко от 58 000 млечни ферми, те са само 57 322.

kravi-planina

Преди 5 години 73 000 фермери са изкарвали прехраната с мляко, т.е с 16 000 повече от сега. И преди 10 години статистиката показва 91 600 млекопроизводители, което означава, че за 10 години около една трета от всички млекопроизводители са се отказали от това производство. Големият брой на отказалите се стопани е в Бавария и Долна Саксония.

Коронакризата оказа своето негативно влияние върху бланша. Тя оказва допълнителен икономически натиск на фермерите. Цените на млякото са паднали до 31 цента за кг през юни поради срива в продажбите в ресторантите и на едро. До октомври обаче нивото плавно се покачи до 33-34 цента. Междувременно има рязко нарастване на разходите за фуражи.

Броят на млечните крави също е намалял с 48 000 хиляди животни или 1,2% от май до ноември. В сравнение с миналия ноември фермерите в Германия отглеждат 90 000 или 2,2% по-малко крави. Този спад вероятно се дължи и на нарастващата млечност.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.