Общата селскостопанска политика (ОСП) не е единствената, от която зависи постигането на зелените цели в общо европейски план. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. По думите й, като принос на европейско ниво по Зелената сделка са Стратегията от „Фермата до трапезата“ и тази за биологичното разнообразие. Министър Танева подчерта, че те следва да бъдат включени в по-голям пакет от законодателни инициативи и механизми на европейско ниво и в съответните държави членки.

desislava-taneva-ek

Тя беше категорична, че остойностяването на националните цели като принос в общите цели на ЕС по Зелената сделка, не е необходимо да бъдат включени в стратегическите планове. „Една от причините затова е липсата на оценката за въздействието им върху икономиката. Това от своя страна води до забавяне на процеса по приемането на стратегическите планове“, подчерта Десислава Танева. Тя изтъкна, че за земеделските производители е изключително важно да има яснота по прилагане на политиките в следващия програмен период, които да им гарантират сигурност и предвидимост“. Всичко останало можем да го надграждаме и прилагаме в общото национално законодателство“, допълни още министър Танева.

Според нея, одобрението на Националния стратегически план безспорно трябва да стъпва само и единствено на правно обвързващи документи. Десислава Танева допълни, че това би улеснило много държавите членки да имат ясна, прозрачна и публична процедура по приемането им. „Считам, че за цялата земеделска общност е добре да вървим към приемане и финализиране на регламентите възможно най-скоро“, подчерта земеделският министър.

Тя обясни, че България работи много интензивно по изготвянето на Стратегическия си план, заедно със заинтересованите страни. „Предложена, разработена и дебатирана е интервенционна логика за над 50 проекта по мерки в хода на тази обществена комуникация, като страната ни се е съобразила с препоръките, които представи Комисията. Те кореспондират с изготвените SWOT анализи от академичната общност за сектора“, каза още Танева. В Стратегическия план за новата ОСП, схемите и мерките за подпомагане ще бъдат вписани като интервенции. Десислава Танева бе категорична, че земеделската общност в страната ни очаква приключване на работа по Стратегическия план. По думите й, финализирането и одобрението му на ниво ЕК зависи от триалозите и финалното европейско законодателство.

Земеделският министър припомни, че през изминалата година страната ни успя да запази Преходната национална помощ и размерът на обвързаната подкрепа, който е 13 +2. „Това сме защитавали по време на всички разговори на ниво ЕК и очакваме да залегне във финалното европейско законодателство“, каза още Танева.

Видео с изявлението на министър Танева по време на заседанието можете да видите ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.