През първите 8 месеца на 2020 г. износът на ЕС достигна стойност от 119 млрд. евро, което е увеличение с 1,2% в сравнение със същия период на 2019, докато вносът достигна стойност от 81,6 млрд. евро или увеличение от 0,8%. Въпреки че износът на свинско месо, пшеница и груби зърнени култури се е развил силно през този период, износът на вино и спиртни напитки напитки се е свил. Това са основните изводи, представени в месечния доклад за търговията за януари-август 2020 г., публикуван от Европейската комисия.

eu-logo

По отношение на търговските партньори Китай продължи да е важен източник за износ на страните от ЕС. Стойността на износа на селскостопански храни от ЕС за Китай е нараснал до 2,77 милиарда евро, предизвикано от силните продажби на свинско месо, пшеница, карантия, храни за кърмачета и ечемик.

Стойността на вноса от Обединеното кралство е намаляла с 1,03 милиарда евро. Този спад засегна по-голямата част от селскостопанските хранителни продукти, най-вече спиртните напитки и ликьорите. Междувременно стойността на износа от ЕС за Обединеното кралство е спаднала с 329 милиона евро, като вино, птиче месо и масло са сред основните засегнати категории продукти. Увеличения обаче са регистрирани в износните стойности на тестени изделия, кейкове и пшеница.

Стойността на износа на ЕС за САЩ, друг важен пазар, е спаднала с 692 милиона евро, като основните засегнатите продукти са спиртните напитки и виното, а стойността на вноса от САЩ е паднала с 606 милиона евро, защото ЕС намали приложението на американски соеви зърна и кюспета.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.