Между януари и октомври 2020 г. износът на ЕС-27 достигна 151,8 млрд. евро, което е увеличение с 0,5% в сравнение със същия период през 2019 г. Вносът се изчислява на 102 млрд. евро или увеличение с 0,1%. В резултат на това излишъкът от търговия със селскостопански храни нарасна с 1,3% до 49,8 милиарда евро. Това са основните изводи от доклад, публикуван от Европейската комисия за търговията.

konteineri-iznos-targoviq

Силното представяне на износа на селскостопански храни от ЕС за Китай продължи с ръст от 3,09 млрд. евро, воден от свинско месо, пшеница и храни за кърмачета. Нараства и стойността на износа на селскостопански храни от ЕС за Саудитска Арабия в размер на 629 милиона евро, стимулиран от продажбите на ечемик и млечни продукти. Широка гама от продукти доведе до увеличаване на стойността на износа на селскостопански и хранителни продукти от ЕС за Швейцария с 531 милиона евро, докато пшеницата и различните млечни продукти се представиха силно в Алжир и Мароко, където стойностите на износа на селскостопански храни нараснаха съответно до 408 милиона и 393 милиона евро.

Що се отнася до търговията с Обединеното кралство, вносът от ЕС от Обединеното кралство е спаднал с 1,56 милиарда евро, докато износът на ЕС за Великобритания е намалял с 546 милиона евро. Спадът в търговията засегна повечето селскостопански хранителни продукти, най-вече вино, спиртни напитки и ликьори, птиче месо, живи животни и масло. Износът на пшеница, тестени изделия и тестени изделия от ЕС обаче се радва на увеличение на стойността.

Намаляването на приема на ЕС от американски соеви зърна и маслени питки допринесе за общия спад на стойността на вноса от 663 милиона евро, докато стойността на износа от ЕС спадна със 705 милиона евро, като основните продукти, засегнати от спиртни напитки и вино. Налице е обаче нарастване на износната стойност на хранителните продукти от ЕС.

Други страни, в които търговията със селскостопански храни претърпя трудности, бяха Сингапур и Хонконг, където стойността на износа на селскостопански храни в ЕС спадна съответно с 347 милиона евро и 312 милиона евро, и Украйна и Индия, където стойностите на вноса спаднаха със 775 милиона евро и 258 милиона евро.

С ръст от 713 милиона евро Канада беше водещият източник на растеж за вноса на селскостопански храни в ЕС, задвижван от приема на рапица и пшеница. Други нарастващи източници са Бразилия (с 623 млн. евро повече от соевите зърна), Индонезия (541 млн. евро, водени от палмово масло) и Турция (528 млн. евро, водени от ядки и цитрусови плодове).

По отношение на продуктовите категории се забелязва забележителен ръст в стойностите на износа на месо от свине в ЕС (с 2,17 милиарда евро) и пшеница (1,44 милиарда евро).

През 2020 г. кризата с COVID-19 повлия значително на сектора на виното, спиртните напитки и ликьора. В сравнение с януари-октомври 2019 г. стойността на износа на спиртни напитки и ликьори в ЕС е спаднала с 1,53 млрд. евро, докато стойността на виното е спаднала с 1,43 млрд. евро.

Що се отнася до вноса, стойността на едрите зърна е спаднала с 1,06 милиарда евро, спиртните напитки и ликьорите са намалели с 549 милиона евро, а маслените торти са намалели с 464 милиона евро. По-положителни тенденции в търговията бяха отчетени за пресни и сушени тропически плодове, чиято стойност на вноса скочи с 666 милиона евро, масло от палми и ядки с 566 милиона евро и мастни киселини и восъци с 621 милиона евро.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.