За Деня на народните будители Селскостапанска академия представя издания от фонда на Централна селскостопанска библиотека, които са пример за непоколебимата вяра в силата на земеделското образование.

selskostopanska-akademiq

През 1899 г. Никола Бъчеваров – директор на Русенското земеделско училище, публикува своето мнение по темата „Трябва ли да се закрият земеделските училища“. За него специалното земеделско образование е основата на всяко солидно производство, основата на прогреса и основата на стопанското благосъстояние. Земеделското образование в страната се крепи на трите средни земеделски училища и на две нисши, които трябва да отговорят на нуждите на страната в тогавашните социално-икономически условия. В своето изложение авторът споделя, че земеделското и техническото образование е толкова потребно за земеделците и индустриалците, колкото са потребни и „хранителните вещества за растенията в почвата“.

Земеделските надзиратели и народните учители земеделци той нарича „апостоли“, защото с тяхната помощ и съдействие Министерството на търговията и земеделието успява да направи някои нововъведения в нашето земеделие.

В заключение Н. Бъчеваров споделя, че ако успеем да „дадем на нашето основно и класно учение онова направление, насочим ли ги по духа и нуждите на народа ни, нека бъдем уверени, че ние с това ще оставим един богат принос пред олтара на нашето културно повдигане и че когато един ден нашите желания се реализират, ние ще се усетим напълно щастливи, защото по отделно не можем, да се считаме щастливи, ако сам българския народ не е щастлив“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.