В тристранния диалог по политиките за новата Обща селскостопанска политика се оспорват и дебатират ключови моменти за земеделците като дела на екологичните схеми.

niva1

Главният преговарящ на Европейския парламент даде информация за протичането на дебата по време на заседанията. Въпреки, че има желание да се решат изискванията по зелената архитектура, има още много неясноти. Спорен е въпросът за екорегламентите. Бъдещите екологични схемите с основните правила за прилагането им са централен компонент на предстоящата ОСП. Като част от екорегламентите, екологичните мерки трябва да се финансират със средства от първия стълб – директни плащания. Има голямо разногласие относно това колко пари трябва да бъдат предоставени за тях. Съветът на ЕС иска да отделят 20% от парите от първия стълб. Европейският парламент обаче настоява за 30%. За да се стигне до компромис е възможен вариантът 25% от парите за директните плащания да се заделят за екологичните схеми.

Споразумението в тристранния диалог за реформата до края на март е „изключително амбициозно“, посочва главният преговарящ. Следващият триалог е насрочен за 22 януари.

Държавите-членки на ЕС ще трябва да представят своите национални стратегически планове на Европейската комисия до края на годината и те трябва да бъдат юридически изяснени.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.