Последният съвет на министрите на земеделието на ЕС под германското председателство на Съюза ще се проведе този вторник и сряда в Брюксел.
Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер ще настоява за задължителното етикетиране на хранителните стойности, което не се харесва от някои държави членки. Кльокнер обаче има подкрепа с етикета за хуманно отношение към животните за месото.

jilia-klokner

Тема на заседанието ще бъде етикетирането на храните. Държавите-членки подкрепят общоевропейски етикет за месо, произведено с повишени изисквания за хуманно отношение към животните. Министрите призовават комисията на ЕС да излезе с предложение за съвместен етикет за хуманно отношение към животните в Общността.

Що се отнася до етикетирането на хранителните стойности с помощта на светофарна система (Nutri-Score) се счита за противоречиво. По-специално Италия отхвърля задължително етикетиране на Nutri-Score за целия ЕС. Италия се опасява, че нейните традиционни специалитети, като зехтин и пармезан, ще се откажат неподходящи за системата.

Хранителното етикетиране със светофарната система предупреждава потребителите с червено за прекомерно съдържание на мазнини и сол. Тъй като отказът на Италия се подкрепя и от други, предимно южни държави-членки на ЕС, ще има само една декларация от германското председателство на Nutri-Score, която има значително по-малка политическа тежест от заключенията на Съвета.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.