Тенденцията на нарастване на цените на стандартните млечни продукти в ЕС продължи и през май. На практика във всички категории, особено при маслото, обезмасленото и пълномасленото мляко на прах и сиренето чедър, нивото от предходната година в е значително надвишено. Това се основава на последните данни от пазара на мляко в ЕС.

mliako-kana

Според специализирано звено на Европейската комисия средната цена за ЕС на маслото е 335 евро за 100 кг в началото на януари 2021 г., а до края на месец май тя непрекъснато нараства и стига до 410 евро. Това надхвърля границата от предходната година с 39%.

Обезмаслено мляко на прах е с 27% повече спрямо предходната година.
Както се съобщава, цените на маслото са паднали значително през пролетта на 2020 г. вследствие на кризата с коронавируса и в средата на май се отчита най-ниската стойност за годината от 281 евро. През следващите месеци те успяха да се консолидират отново и от началото на 2021 г. кривата очевидно сочи нагоре.

Обезмасленото мляко на прах в ЕС е котирано средно в размер на 219 евро за 100 кг в началото на 2021 г. и оттогава се увеличава непрекъснато – освен кратко прекъсване. На 23 май е регистрирана средна цена от 257 евро/100 кг., надвишаваща нивото от предходната година с 27%.

Цените на обезмасленото мляко на прах се сринаха най-силно през 2020 г. През април беше постигната най-ниската стойност за годината от 191 евро, но през втората половина на годината цените се стабилизираха между 210 и 220 евро.

Офертите за пълномаслено мляко на прах са стабилни на високо ниво.
Пълномасленото мляко на прах започна в началото на януари със средна стойност 271 евро/100 кг. Цената му нарастваше рязко до март, като последва период на стабилизация през април. На 23 май беше достигната стойност от 321 евро/100 кг, надхвърляйки нивото от предходната година с 22%.

Пълномасленото мляко на прах също е със значителен спад в цените в началото на пандемията на короната. От май 2020 г. валутните курсове отново се втвърдиха, до края на годината те бяха стабилни на ниво от около 270 евро.

Сиренето чедър продължава да бъде много стабилно. В началото на 2021 г. цената му е била 309 евро/100 кг и оттогава не показва много движение. На 23 май беше регистрирана средна стойност от 312 евро, което съответства на увеличение с 4% в сравнение с предходната година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.