Подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства от ПРСР стартира от днес, 19 април 2021, като приемът ще продължи 3 месеца в срок до 19 юли 2021 г. с бюджет 422 218 104,00 лева.

ministerstvo-na-zemedelieto

Ето и част от новостите по приема. Кандидатите за подпомагане, подали проектно предложение след 1.01.2021 г. следва да са регистрирани земеделски производители от най-малко 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение.

Променени финансови условия за проектни предложения, подадени след 1.01.2021 г.:

  • за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 1 млн. евро, включително, финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като същата може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи.
  • за инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25%.
  • за инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10%.

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта е в размер до 50%.

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 1 000 001 евро до 1,5 млн. евро, включително, финансовата помощ е в размер до 35% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като същата може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи: за инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25%, а за инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10%.

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта е в размер до 35 %.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием, проведени след 1.01.2021 г., е в рамките на 1,5 млн. евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля 1,5 млн. евро.

Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника за един кандидат за периоди на прием, проведени след 1.01.2021 г., е в рамките на 250 хил. евро. Разходите за земеделска техника не се считат за инвестиции в обхвата на дейностите по Next Generation.

Подаването на проектното предложение се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.