skior

Министерството на туризма следи информациите от държавите в Европейския съюз по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на Covid-19. България въвежда свои ограничителни мерки от 23.30 ч. на 27 ноември и те ще продължат до 21 декември 2020 г., съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването. В тях се предвиждат ограничения, водещи до социална дистанция, което е доказано най-добрия начин за спиране на разпространението на вируса. Новите мерки предвиждат преустановяване на посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма и провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.
На 21 октомври със заповед на министъра на туризма бяха въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.
Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.
От Министерството на туризма посочват, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направени сериозни инвестиции. Проверките от Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси. Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.
През зимния сезон България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.