От Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството припомнят, че върви прием по помощта за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2021 г. Схемата е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор под формата на субсидирани услуги от одобрени организации.

krava

До 5 май 2021 г. Държавен фонд „Земеделие“ ще приема документи по схемата. Общият бюджет по схемата е 7.5 милиона лева, като средствата се предоставят на два транша. За първия транш се предвижда изплащане на 40% от общата сума, а остатъкът от утвърдения бюджет ще бъде изплатен на втори транш.

Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от средствата е до 31 май 2021 г. Кандидатстването за финансиране на втори транш ще бъде от 24 август до 10 септември 2021 г., а изплащането му – до 30 септември 2021 г.

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Ето и указанията за прилагане на схемата за родословна книга.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.