Украинският износ на селскостопански птици за Европейския съюз е възстановен тази седмица, след двумесечно спиране, съобщи заместник-министърът на украинската икономика, търговия и развитие на земеделието. В Украйна през зимните месеци бяха регистрирани случаи на високо патогенната инфлуенца по птиците. За периода на разкриване на тези случаи износът беше спрян, коментира министърът.

kokoshki

Европейският съюз на 17 март призна зонирането на Украйна за високопатогенната инфлуенца по птиците, което ще позволи на страната да доставя безопасни продукти от птици от незаразени райони в страните от Общността. Това ще се случи, дори като се вземе предвид фактът, че все още има карантинни ограничения в зоните, в които е имало случаи на заболяването, и се доставят безопасни продукти от незаразени райони.

Бързото възстановяване на износа е знак за нормално, качествено и приятелско сътрудничество между Украйна и ЕС, което се осигурява от Министерството на икономиката и Държавната служба за безопасност на храните и защита на потребителите. Припомня се, че на януари 23, украинската държавна служба за безопасност на храните и защита на потребителите обяви спиране на износа на птиче месо за Европейския съюз поради огнище на птичи грип.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.