През зимните месеци вниманието към животните не бива да отслабва. Крайните икономически резултати изискват поддържането на висока продуктивност през цялата година. За получаването на повече и по-качествено мляко наред с породата, наследствените и индивидуалните особености на животните е необходимо да се отдели сериозно внимание на храненето на кравите през зимния период на годината, като най-важно и решаващо условие, припомнят учените.

kravi

Дажбите на кравите трябва да съдържат необходимите хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати, мазнини – и да бъдат богати с витамини, минерални вещества и др. През зимата дажбите на кравите се състоят от концентрирани храни, сено, сочни фуражи (силаж, кръмно цвекло и др.) и други груби и малоценни фуражи (слама, плява, царевичак). Обикновено кравите се хранят 2-3 пъти на ден. Различните видове фураж се залагат в следния ред: концентриран, сочен (или и двата едновременно) и накрая груб фураж.

Желателно е преди даването им фуражите да бъдат предварително обработени – нарязани, меласирани, запарени и т.н. Когато е в малко количество, сеното се дава сутрин и на обяд на малки порции. През зимата кравите се поят толкова пъти, колкото пъти се хранят, затова ако не им е осигурен постоянен достъп до вода, или водата е замръзнала, трябва да се съобразим с условията. Остатъците от храна в яслата трябва да се почистват преди всяко следващо хранене на кравите, за да се избягнат загниването и ферментирането им. На 100 кг живо тегло се дава 1-1.5 кг сено и 3-5 кг силаж. Количеството на концентрирания фураж (зърнени храни, трици, кюспета, шротове и др.) зависи от дневната млечност на кравата – дава се 200-300 г на 1 л мляко. При по-нископродуктивните животни – млечност за лактационен период 1800-2200 л и 3.8-4% масленост на млякото на кравите се дава през зимата по 4-6 кг сено, 2-4 кг слама и царевичак, 20-25 кг сочен фураж (силаж и цвекло) и по 2-3 кг концентриран фураж дневно.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.