Грижата на животновъда е подготовката за зимуването на животните. Много е важно помещенията за животните да бъдат добре ремонтирани, за да не прониква в тях зимен студ. Въздушните течения са причина за простудни заболявания. Освен това всеки градус понижение на оптималната температура в помещението е за сметка на количеството на фуража, което животното използва за поддържане на телесната температура вместо за продукция.

goveda

Сега животновъдите трябва да правят все по-често сметка на фуража, с който ще разполагат през зимата. Преживните без сено и слама не могат. Полезна за пресмятанията им ще е ако имат предвид, че един кубичен метър средно висока купа пшеничена слама месец и половина след складирането тежи около 35 кг, а ечемичената – 50 кг. Има ли плява в нея, пшеничената е с 4 – 5 кг по-тежка, а ечемичената – с 8 – 9 кг.

А редовното заплождане на юниците и кравите е гаранция за рентабилност на фермата. Икономическата изгода от отглеждането на юниците е първото им заплождане да се извърши на 15-18 месечна възраст, при достигане на 75-80% от живото тегло на майките им. При кравите най-изгодно е периодът между две отелвания да е 365 дни. Така от всяка крава се получава по едно теле за година. Това се постига, когато кравите след отелването се заплодят до 80 ден. Трудните раждания и задържането на плацентата са причина за късно разгонване и заплождане. Ако до 50-60 ден след отелването животните не са се разгонвали, трябва да се потърси помощ от ветеринарен специалист и да се установи причината. Важен момент при заплождането на кравите е навременното откриване и определяне на оптималния момент за осеменяване. Желателно е заплождането да става чрез изкуствено осеменяване от бик с известен произход и продуктивност на поколението.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.