Август е време на усилен труд за градинарите. Трябва да се полагат много грижи за вторите зеленчукови култури, за доотглеждане на първите, а всеки ден се налагат и беритбите. Трябва да се има предвид, че при брането на краставиците, доматите и пипера наред с годните за пазара се откъсват и деформираните, нестандартните и заболелите плодове.Това ще позволи да нарастват нормално новите завръзи, да се намалят опасностите от зараза и в крайна сметка да се получи повече и по-доброкачествена продукция.

piper

За да се намали опасността от намножаване на болестите и неприятелите по зеленчуковите култури, не е достатъчно само да се пръска. Необходимо е да се унищожи и плевелната растителност край градините. Това особено важи за оранжериите, където беритбите са приключили. Те трябва да се почистят от растителните остатъци, а плевелите край тях да се унищожат.

Всички зеленчуци през този период се нуждаят от вода. Най-доброто време за поливане са хладните часове на вечерта и утрото. Подхранването на вторите зеленчукови култури с размит във вода пресен оборски тор ще се отрази много добре на крайния резултат от отглеждането им.

С цел доопазване на доматите през месеца е необходимо да се водят наблюдения за алтернарията, картофената и брашнестата мана. Пиперът и краставиците също да се наблюдават за поява на мана. При поява на първи петна следва да се предприемат пръскания.От неприятелите през този период трябва да се следи за нападения от колорадски бръмбар, паяжинообразуващи акари, памукова нощенка и царевичния пробивач. При установяване на плътност над прага на икономическа вредност да се предприемат третирания с подходящи регистрирани инсектициди.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.