Отминаха месеците на подготовка и провеждане на случната кампания в овцевъдството, приключва също и кампанията в козевъдството. През м. октомври стопаните трябва да насочат грижите основно към нормалното протичане на бременността и елиминиране на факторите провокиращи аборти. При козите през този месец са на лице редица предразполагащи фактори за ранна ембрионална смъртност. Те намаляват устойчивоста на бременните животни. Като такива се явяват резките промени в температурата, есенните дъждове, ранната паша на осланени ливади, поенето със студена вода и др.

jivotni-obor

Опасността от аборти при овцете идва след продължителна суша и паша на погорели пасища. При настъпването на дъждовни дни тревата избуява и се приема от животните с голям апетит. Съдържащите се в зелените треви фитоестрогени предизвикват реакции в половата система на овцете водещи до изхвърляне на ембриона. В този смисъл е важно да се контролира пашата, да се осигури ежедневното подаване и на сухи, и концентрирани фуражи. Съдържащият се в тях хормон прогестерон подпомага нормалното имплантиране и износване на плода през бременноста.

Червенката е заразно заболяване по свинете. Резките промени на времето през есента са един от предразполагащите фактори за поява на това заболяване. Време е за ваксинация срещу Червенка, която е задължителна за разплодните животни /св.майки и нерези/ на всеки 6 месеца, както и за групата-угояване от 90 до 120 дневна възраст. Ваксината е на съвсем достъпна цена, а щетите при подценяване на проблема могат да нанесат големи щети на стопаните. Гризачите са един от пътищата за предаване на заразата. Следва да се проведе система от мероприятия по дератизация и дезинфекция във фермите.

Есента дава последни възможности за ремонтни работи по животновъдните сгради – покривни конструкции, подмяна на счупените стъкла на прозорците, ремонт на подовите конструкции, отоплителните и вентилационни системи и др.

Месецът е подходящ за допълване на запасите от фураж за животните. Все още цените на преобладаваща част от фуражите не са потеглили към зимните си стойности.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.