В говедовъдната ферма през месец ноември животните преминават към условията на зимно отглеждане. Хигиената в оборите трябва да бъде на ниво, боксовете и леглата да са чисти и сухи, въздухът в обора да бъде сух и чист, без студени течения. Храненето да бъде съобразено със състоянието на животните – бременност, лактация, сухостоен период. Трябва да са подсигурени подходящи фуражи – силаж, сено, слама, царевичак, кореноплоди и др.

goveda

Царевичният силаж в дажбите на кравите трябва да бъде около 5-7 кг от сухото вещество, сеното минимум 3 кг дневно, слама и царевичак – в количества до 2 кг, концентрираният фураж – 0,300 кг на литър мляко. Сухите фуражи да бъдат защитени от влага, а силажите и другите ферментирали фуражи да се съхраняват по начин, който не позволява развитието на гнилостните процеси. На животните не трябва да се дават плесенясали и замръзнали фуражи.

В овцефермата
През втория период от бременността, поради повишените нужди от енергия и протеин, овцете майки трябва да се хранят само с висококачествени фуражи. Незаменими фуражи през този период са качественото ливадно или люцерново сено, което се дава в количество 0,5-1,5 кг, концентриран фураж – 0,4-0,5 кг, а може да се включат и около 2-3 кг царевичен силаж. На овцете-майки се осигурява достъп до сол и минерални смески под формата на блокчета. Да не се изхранват плесенясали, замръзнали и нискокачествени фуражи, защото те водят до аборти при животните.

В козефермата
Козите преминават по-трудно от пасищен към оборен начин на отглеждане. Животните губят апетит, приемат неохотно фуражите и отслабват. Затова преминаването към оборен режим на хранене трябва да става постепенно в продължение на 10-15 дни, като всеки ден се намалява времето за паша и се извършва подхранване на животните сутрин и вечер със сено и листников фураж. Приемането на замръзнала вода и храна води до аборти. Може да се извеждат козите на паша и през зимата при условие, че времето не е дъждовно, няма поледици и мъгли. Това се отразява благоприятно на организма, подобрява се смилаемостта на фуражите и води до по-доброто им усвояване.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.